Čůrání v půl roce doma

Jak a čím krmit. Jak na výchovu. Jak cvičit štěňátko.

Čůrání v půl roce doma

Příspěvekod jelen » 05 led 2009 17:08

Dotaz z emailu:

Chtěla bych se s vámi poradit co mám dělat ? Moje půl roční fenka mi pořád čůrá doma ! :( už jsem vyzkoušela všechny rady,dokonce i od veterináře,ale nic na ni nezabírá,přijde mi jako by mi to dělala naschvál.
prosím pomozte,nechci jí dát pryč.
předem děkuji za odpověď.
jelen
Site Admin
 
Příspěvky: 120
Registrován: 04 lis 2008 23:58

Re: Čůrání v půl roce doma

Příspěvekod jelen » 05 led 2009 17:09

Abych řekl pravdu s podobným problémem jsem se nesetkal. Většina pejsků tohle umí do čtrnácti dnů po odběru, tedy okolo desátého týdne. Výchova pro čůrání venku je vzít po probuzení pejska ihned ven, počkat až vykoná potřebu a pochválit. Na pejskovi poznáte, že chce konat potřebu podle toho, že se začne točit na místě a staví se do polosedu. Malé štěně není problém vzít do rukou a odnést ven. Nebojte ono Vás nepočůrá. Pokud máte labradora tak toho v půl roce už neunesete (nechci Vás podceňovat :-) , chce to jej rychle popadnout a odtáhnout ven. Když vidíte, že pejsek hodlá vykonat potřebu v bytě také můžete přidat důrazné FUJ. Malá štěňata okolo osmého týdne se potřebují venčit přibližně každé dvě hodiny i v noci. Půlroční už vydrží delší dobu a o to to bude mít těžší.
Řekl bych, že jste v počátku něco podcenila a nebyla důsledná. Pokud máte pocit, že to dělá schválně může to být tím, že pejsek nemá dostatek venčení, hraní si a výcviku.

Pokud je problém jenom v důslednosti určitě to rychle překonáte.
jelen
Site Admin
 
Příspěvky: 120
Registrován: 04 lis 2008 23:58

Re: Čůrání v půl roce doma

Příspěvekod jelen » 06 led 2009 12:19

email:

Jak jste psal,že jsem nebyla dost důsledná,to se musím hájit. S fenkou chodím už půl roku v kuse každé 2-3 hodiny ven aby se doma nevyčůrala !! venku vykoná svou potřebu,pak přijdeme domů a ona se stejně vyčůrá... :-( Pejsek má dost pohybu i hravosti,většinu času s ní trávím na procházkách a házením klacků a míčků.... už jsem zoufalá,pryč jí dát nechci,je to moje prdelka,ale nejde aby mi takhle ničila byt jen tím,že kdykoli přijdeme ven a pak domů tak se mi vyčůrá.... už mi radil i veterinář,na cvičáku,dokonce jsem s ní jela za paní,která se specializuje na labradory a nic nepomáhá....
jelen
Site Admin
 
Příspěvky: 120
Registrován: 04 lis 2008 23:58

Re: Čůrání v půl roce doma

Příspěvekod jelen » 06 led 2009 12:20

Nechtěl jsem Vás podcenit v důslednosti, ale nemám dostatek informací. Moc mě toho nenapadá jak to řešit. Možná by pomohla změna prostředí. Možná hrubé násilí, ale to já nerad, ale asi nebude zbytí. Jestli dobře chápu co Vaše fenka dělá: Jdete ven na procházku, vrátíte se domů a ihned po návratu se Vám počůrá. Asi bych to řešil tak, že bych ji sledoval a pokud by se chystala vykonat potřebu, skočil bych po ní a hrozně řval a odtáhl ven na ulici. Důležité je vystihnout okamžik kdy se chystá vyčůrat. Pokud by se zvládla vyčůrat až venku, velmi ji pochvalte a dejte jí nějakou dobrotu. Měla by si rychle spojit, že domácí čůrání je spojené se stresem a čůrání venku znamená dělat radost pánovi a ještě dostane ňamku.
jelen
Site Admin
 
Příspěvky: 120
Registrován: 04 lis 2008 23:58

Re: Čůrání v půl roce doma

Příspěvekod jelen » 13 led 2009 16:50

email:

tak už jsem to zkusila,4x jsem ji přistihla a zase to nepomáhá. zase se mi počůrala ihned po příchodu z venku doma. dostala i na zadeček malinko a to taky nezabírá. nevím co mám dělat :D už se tomu jen směju :D
jelen
Site Admin
 
Příspěvky: 120
Registrován: 04 lis 2008 23:58

Re: Čůrání v půl roce doma

Příspěvekod jelen » 13 led 2009 16:51

A povedlo se Vám ji chytit při čůrání respektive když se chystala, nebo až po dokončení potřeby? Důležité je chytit psa při činu. Pes se většinou zatočí na místě než vykoná potřebu a v tuto chvíli musíte fenku popadnout za flígr a vyrazit ji za vrata, přitom ji můžete seřvat. Pokud se Vám povede, aby se nevyčůrala doma, ale venku tak jste na dobré cestě. Za vyvenčení se venku ji odměňte a pochvalte, to dělejte i na procházce.
Jako nejvhodnější způsob potrestání psa považuji psa popadnout za kůži na krku, povalit na zem a seřvat jej, ale nezapomeňte, že to musí být ihned po nežádoucím chování, ne až druhý den, kdy si to pes již nespojí. Když psa zmlátíte holí tak k Vám jen ztratí důvěru.
Ještě bych doporučil pár návštěv cvičáku, kde se naučíte jak se psem pracovat jak na něj mluvit (intonovat). Pokud jste z Prahy nebo okolí mohu Vám doporučit http://www.vycvikretrieveru.cz/ případně 25.1.09 pořádáme sraz štěňátek viz http://www.stenatko.cz/sraz-stenatek
jelen
Site Admin
 
Příspěvky: 120
Registrován: 04 lis 2008 23:58


Zpět na Krmení, výchova a výcvik

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron