od jelen » 05 bře 2009 18:57
Pejsek nepotřebuje ke svému životu prostorný byt, případně dům se zahradou, ale dostatek péče a venčení. Pokud se nebude pejskovi dostatečně věnovat tak Vám zdemoluje jakýkoliv byt, nebo zahradu. Rozmyslete si zda na pejska budete mít dost času, samozřejmě peněz, zda jste schopná se mu dvanáct až čtrnáct let věnovat a v případě dovolených jej máte kam dát. Pořízením štěněte vše začíná, další výdaje jsou za žrádlo, veterináře, hračky, misky, pelíšek, výcvikové pomůcky, náhrada zničených věcí, případné výstavy, zkoušky a další.
Při výběru koukejte v jakém prostředí štěňata vyrůstají, jaká je jim věnovaná péče, zda jsou zdravá (různé výtoky z očí), zda Vám bude poskytnut chovatelský servis (zavolat si chovateli), nebrat štěně z velkochovu (nebudou dostatečně socializována a chovatel na Vás nebude mít čas), nebrat štěně z lítosti, když je v prasáckém prostředí. Nepořizujte si štěně bez průkazu původu (PP), i kdyby Vám množitel tvrdil jak jsou jeho rodiče úžasní. Štěněte s PP má rodiče, kteří museli být na výstavách, OVVR*, májí RTG DKK** a případně DLK, dále mají někteří chovní psi vyšetření DNA tzv. OptiGen test (vrozená náchylnost ke slepotě).
S pejskem který má PP máte možnost chodit na výstavy a zkoušky a neříkejte, že jej chcete jen jako kamaráda. Já jsem původně chtěl psa pouze jako mazlíka a teď s Agnes chodím na hony, chodím na cvičák cvičit psy, založil jsem si chovatelskou stanici a věnuji moře času těmto stránkám.
Cenu za štěně Vám neprozradím, je to věc každého chovatele. Kolik věnoval času své feně, jakým psem kryl jak byli rodiče úspěšní na výstavách a zkouškách atd.
*OVVR - Ověření Vlohových Vlastností Retrieverů
** RTG DKK, DLK - rentgen kyčlí, který je povinný pro uchovnění jedince, rentgen loktů je volitelný